Szukaj 這wiska:  Nazwa -   Wojew鏚ztwo -  Zaawansowane
      Strona g堯wna -> Wywiady
 





  KULKI PROTEINOWE–DOMOWYM SPOSOBEM Cz. 1  

Zanim zaczniemy swoj przygod z wyrobem w豉snych kulek, chcia豚ym napisa o bardzo istotnej sprawie, czyli bilansie od篡wczym kulek proteinowych, dzi瘯i któremu mo積a kontrolowa warto軼i od篡wcze, strawno嗆 kulek. Pewnie nie jeden pocz徠kuj帷y karciarz zapyta, co to takiego?  Bilans energetyczny kulek to nic innego jak warto軼i od篡wcze poszczególnych sk豉dników. Mo積a wymieni 3 podstawowe sk豉dniki pokarmowe w naszych kulkach, które w dalszej cz窷ci tekstu poka瞠 jak wyliczy s to: bia這, w璕lowodany i t逝szcze. Warto嗆 poszczególnych sk豉dników pokarmowych w mixie powinna wynosi: bia趾o oko這 30%, w璕lowodany w granicach 40-60% a t逝szcze 6-12%.
                       Czy to potrzebne? Dla jednych na pewno tak dla innych nie ja zaliczam si do tych pierwszych, bo dzi瘯i tym wyliczeniom mog kontrolowa poszczególne warto軼i np. bia趾o s okresy, w których warto嗆 mo瞠 si zmienia nawet o 10%. Jest to okres wiosenny gdzie miski potrzebuj wi璚ej bia趾a przed okresem tar豉. Przejd幟y teraz do obliczenia warto軼i %. Zaó禦y 瞠 nasza baza mixu to 100gram dla u豉twienia liczenia a nasz mix sk豉da si z nast瘼uj帷ych produktów:
                
           30 g m彗i kukurydzianej                                                    
           30 g m彗i sojowej
           10 g m彗i pszennej tortowej                                    
           10 g m帷zki rybnej
           10 g kazeiny
           10 g konopi

Znaj帷 warto嗆 energetyczn produktów w 豉twy sposób mo瞠my wyliczy warto嗆 % naszego mixu. Warto軼i te znajdziemy na ka盥ym opakowaniu.

<!-- @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } -->

Produkt

Bia趾o

W璕lowodany

T逝szcze

m彗a kukurydziana

8

75

2

m彗a sojowa

45

38

1,5

m帷zka pszenna

9

77

1

m帷zka rybna

60

-

13

kazeina

82

-

2

konopie

22

17

30

Spróbujmy teraz wyliczy warto嗆 pierwszego u篡tego produktu jakim jest m彗a kukurydziana. Warto嗆 energetyczn produktu (patrz tab.)  wynosi: bia趾o 8%, w璕lowodany 75% a t逝szcze 2%, czyli w 100g produktu znajduj si odpowiednio 8/75/2 gramy tych sk豉dników pokarmowych.
Maj帷 wszystkie potrzebna warto軼i do obliczenia bilansu przejd幟y do wzoru.

a * b : c = gram                                  a- ilo嗆 u篡tego produktu
                                                           b- warto嗆 energetyczna z tabeli
                                                           c- ca這嗆 mixu

czyli 30 * 8 : 100 = 240 : 100 = 2,4 grama w identyczny sposób wyliczamy warto嗆 w璕lowodanów i t逝szczy.

<!-- @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } -->

 

produkt

Bia趾o (g)

W璕lowodany (g)

T逝szcze (g)

30g maki kukurydzianej

2,4

22,5

0,6

30g m彗i sojowej

13,5

11,4

0,4

10g m彗i pszennej

0,9

7,5

0,1

10g m帷zki rybnej

6

-

1,3

10g kazeiny

8,2

-

0,2

10g konopi

2,2

1,7

3

Razem

27,26

43

5,6

Warto嗆 % (zaokr庵lona)

27%

43%

6%

 


                  Pami皻ajmy, 瞠 przy wyliczeniu ko鎍owym, je郵i do wyrabiania ciasta u篡jemy jajek warto嗆 bia趾a i t逝szczu zwi瘯szy si o oko這 5%.

                    Mam nadziej, 瞠 chod troch pomog貫m pocz徠kuj帷ym karpiarz tym artyku貫m. W kolejnej cz窷ci zajm si produktami ogólnie dost瘼nymi, z których b璠ziemy tworzy mix oraz produkty p造nne(aromaty, oleje, s這dziki).

Konrad Jasik

 

 

 



© 2005 C 2005 - 2006 υwiska.pl Wszelkie prawa zastrze穎ne. Stan licznika odwiedzin 17055560